Lohen kylmäsavustus

Kylmäsavulohi on varsin herkullinen lisuke! Tässä suussasulavassa ohjeessa tulet oppimaan, miten lohen kylmäsavustaminen tehdään helposti ja nopeasti. Lohen kylmäsavustus antaa lohille maukkaan, savustetun maun, jota voit nauttia sekä arkisin että juhlahetkinä.

Raaka-aineet

Kun haluat kylmäsavustaa lohta, tarvitset seuraavia raaka-aineita: lohifileet, merisuolaa, hienoa sokeria ja tillisilppua. Per kilo lohta tarvitset 50 grammaa karkeaa merisuolaa ja 20 grammaa hienoa sokeria. Lisäksi lohifileet saavat makeutta tillinsilpusta.

Miten lohen kylmäsavustus tehdään?

Ennen kuin aloitat lohen kylmäsavustamisen, on tärkeää graavata lohifilee. Aseta siis lohifilee vuokaan ja ripottele päälle merisuolaa, sokeria ja tillinsilppua. Peitä vuoka foliolla ja anna lohen olla jääkaapissa yli vurokauden. Tämän jälkeen laita lohen fileet jääkaappiin roikkumaan sen jäkeen vastuksen päälle lepänoksan pala ja virta päälle.

Lohifileiden jääkaappikylmäsavustamisen aikana on tärkeää, ettei jääkaapin sisäinen lämpö nouse yli 20°C:een. Noin 3-4 tunnin kuluttua lohifileissä on savun maku ja silloin ne ovat valmiita herkuteltaviksi.

Muistilista lohen kylmäsavustamiseen

  • Graavaa lohifilee ennen kuin aloitat kylmäsavustamisen.
  • Per kilo lohta tarvitset 50 gr karkeaa merisuolaa ja 20 gr hienoa sokeria.
  • Ripottele päälle myös tillisilppua.
  • Peitä vuoka foliolla ja anna lohen olla jääkaapissa yli vurokauden.
  • Säädä jääkaapin sisälämpö alle 20°C:een.
  • Jääkaappikylmäsavustamisen aikana on tärkeää, ettei jääkaapin sisäinen lämpö nouse yli 20°C:een.
  • Herkuttele noin 3-4 tunnin jälkeen.

Muutamia vinkkejä lohen kylmäsavustamiseen

Kylmäsavustamisen jälkeen lohifileestä saa raikkaan ja mehukkaan. Lohi sopii hyvin esimerkiksi salaattipöytiin tai uunissa paahdetuksi, mutta myös pelkästään sellaisenaan nautittuna. Kylmäsavustettua lohta voi täydentää vaikka tillilla ja sitruunalla maustetulla smetanalla. Jos haluat enemmän makua ja rapeampaa rakennetta, voit lisätä lohifileehen myös öljyä.

Vinkki: Voit kokeilla erilaisia makuja, kuten valkosipulia, selleriä, mustapippuria tai korianteria. Lohen kylmäsavustamiseen voit käyttää myös hunajaa, sitrusmehuja tai erilaisia viinejä. Nämä antavat lohille ihanan aromin.

Yhteenveto

Kylmäsavustamalla lohta saat maukkaan ja mehukkaan lohen, jota voit nauttia sekä arkena että juhlan kunniaksi. Lohen kylmäsavustamiseen tarvitset lohifileet, merisuolaa, hienoa sokeria ja tillisilppua. Graavaa ensin lohifilee, ripottele päälle mausteet ja anna lohen olla jääkaapissa yli vurokauden. Säädä jääkaapin sisälämpö alle 20°C:een. Herkuttele noin 3-4 tunnin jälkeen. Lohifileet sopivat hyvin salaattiin, uunissa paistettuna tai sellaisenaan. Kokeile erilaisia makuja ja täydennä lohifilee öljyllä, tillillä ja sitruunalla maustetulla smetanalla.