Pienemmät kalat savustuvat 15–25 minuutissa, suuremmat 30–50 minuutissa. Kala on kypsää, kun nahka ja evät irtoavat helposti tai kalan sisälämpötila on noin 65 astetta. Varo kypsentämästä kalaa liikaa, ettei se kuivu.
Artikkelin sisältö
Mistä tietää että kala on kypsä?
Kala on kypsää kun se lohkeilee, valkuaisten ei tarvitse puskea ulos, kertoo ravintola Eliten kokki Oula-Kustaa Keijälä. Kypsän kalan merkki on värin muuttuminen läpikuultamattomaksi. Vaaleat kalat muuttuvat valkoisiksi, lohikalat taas vaaleanpunaisiksi.
Mistä tietää että hauki on kypsä?
– Tärkein asia kalan kypsennyksessä on se, että kalaa ei tarvitse kypsyttää varmuuden vuoksi liikaa. Kala on kypsää kun se lohkeilee, valkuaisten ei tarvitse puskea ulos, kertoo ravintola Eliten kokki Oula-Kustaa Keijälä. Kypsän kalan merkki on värin muuttuminen läpikuultamattomaksi.
Missä lämpötilassa kala on kypsää?
Digitaalinen paistolämpömittari helpottaa arviointia. 42-asteinen kala punertaa sisältä reilusti. 50-asteinen on kypsää, mutta mehevää. Yli 60-asteisesta kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa.
Mistä tietää että kuha on kypsää?
Kokonaisessa kalassa toimiva perusohje on se, että jos ruoto lähtee irti, kala on kypsää. – Kala on herkkä raaka-aine, ja sen kanssa kannattaa olla varovainen. Läpikypsä kala on kuivaa, joten jos kypsennyslämpötila on liian kova tai kypsennysaika liian pitkä, valkuaiset tulevat ulos kalasta.
Mistä tietää että ahven on kypsää?
Kala on kypsää kun se lohkeilee, valkuaisten ei tarvitse puskea ulos, kertoo ravintola Eliten kokki Oula-Kustaa Keijälä. Kypsän kalan merkki on värin muuttuminen läpikuultamattomaksi.
Milloin kuha on kypsää?
Siika ja kuha valmistetaan kokonaisina
Siikaa tai kuhaa kannattaa kypsentää 175-asteisessa uunissa, kunnes kalan sisälämpötila on noin 55 °C. Tämän pitäisi viedä vajaa puoli tuntia. Kypsyyttä voi kokeilla vetämällä kalan selkäevää. Jos se lähtee helposti irti, on kala kypsää.
Milloin Kuha on kypsää?
Siikaa tai kuhaa kannattaa kypsentää 175-asteisessa uunissa, kunnes kalan sisälämpötila on noin 55 °C. Tämän pitäisi viedä vajaa puoli tuntia. Kypsyyttä voi kokeilla vetämällä kalan selkäevää. Jos se lähtee helposti irti, on kala kypsää.