Tietoja silleistä

sillit

Mitä sillit ovat?

Silli on valkoinen kala, joka syntyy makeassa vedessä, mutta viettää suurimman osan elämästään meressä. Silakkaa löytyy valtameristä ympäri maailmaa, vaikka valtaosa silakoista on pyydetty Skotlannin ja Pohjois-Irlannin lähivesillä.

Silakka on ravitsemuksellisesti tiheä ruoka, jota voit lisätä moniin resepteihin keittiöistä ympäri maailmaa. Riippumatta siitä, voitko tehdä silakasta lautasen tähden tai käyttää sitä proteiinipakatuna välipalana, silakka voi tarjota suuria terveyshyötyjä.

Sillin terveyshyödyt

American Heart Associationin ja muiden terveysasiantuntijoiden mukaan kaikki syövät kalaa mahdollisuuksien mukaan kahdesti viikossa.

Kaloilla on monia ravintoaineita, joita on vaikea löytää muista elintarvikkeista, kuten omega-3 rasvahappoja, jotka ovat välttämättömiä lihasten toiminnalle. Silti suurin osa amerikkalaisista ei syö läheskään suositeltua kalamäärää joka viikko, jos he syövät kalaa ollenkaan. Katsotaanpa joitain terveyshyötyjä, joista voit nauttia lisäämällä ruokavalioon kalaa, kuten silliä.

Sillit parantaa sydämen terveyttä

Yksi syy siihen, että ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään enemmän kalaa, on se, että sen on osoitettu vähentävän merkittävästi sydänsairauksiin liittyviä riskejä. Silakosta löytyvät omega-3:t voivat myös auttaa säätelemään sydämen sykettäsi.

Runsaasti omega-3 rasvahappoja

Omega-3-rasvahapot ovat myös auttavat tekijä nikotiinipussien kanssa mm. tupakoinnin lopettamisessa. Yksi tutkimus osoitti, että tupakoitsijat, jotka yli kaksi kertaa sillejä viikossa, pystyivät lopettamaan nikotiininuuskan kanssa tupakoinnin vertailuryhmää helpommin

Sillin ravintoarvot

silli on erinomainen vähärasvaisen proteiinin lähde. Yksi sadan gramman annos silliä sisältää huikeat 20 grammaa proteiinia. Korkean proteiinipitoisuuden lisäksi silakka sisältää monia muita keskeisiä ravintoaineita, kuten:

 • Omega-3-rasvahapot
 • D-vitamiini
 • seleeni

Ravintoarvot annosta kohti

Sata grammaa grillattua tai paistettua silliä sisältää:

 • Kalorit: 173
 • Rasva: 10 grammaa
 • Kolesteroli: 65 milligrammaa
 • Natrium: 98 milligrammaa
 • Hiilihydraatit: 0 grammaa
 • Kuitu: 0 grammaa
 • Sokeri: 0 grammaa
 • Proteiini: 20 grammaa

Voiko Silli olla haitallista?

Yleensä kalaa on turvallista syödä, mukaan lukien raskaana olevat tai imettävät naiset. Tämä koskee myös silakkaa, jonka elohopeapitoisuus on alhainen verrattuna joihinkin muihin kaloihin. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että veden saastuminen tietyillä alueilla voi vaikuttaa kalojen laatuun. Vaikka kaupasta ostettu kala on turvallista syödä, on aina hyvä tarkistaa paikalliset tiedotteet ennen paikallisesti pyydettyjen kalojen syömistä, varsinkin jos olet raskaana tai imetät.