Hauen voi savustaa. Savustamalla haukea voi saada erittäin maukkaan ja aromikkaan maun. Savustamisen avulla haukea voi myös säilyttää pidempään.
Artikkelin sisältö
Mitä kaloja voi savustaa?
Savustettaviksi sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, nieriä, muikku, siika, lahna ja silakka. Myös vähärasvaisemmat lajit, kuten ahven ja hauki saavat savustuksessa hienon maun, kunhan varmistaa, että kala ei pääse kuivumaan savustuksen aikana. Kalan voi savustaa kokonaisena tai fileenä.
Onko savustettu kala kypsää?
Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun asetat fileen paksuimpaan kohtaan paistolämpömittarin. Kala on valmis, kun sisälämpötila näyttää 45 astetta. Tähän menee noin 30 minuuttia. Jos haluat savustaa lohen aivan kypsäksi, sopiva sisälämpötila on noin 60 astetta.
Onko savustettu hauki hyvää?
Savukalat kuuluvatkin suomalaisten suursuosikkeihin. Savustettaviksi sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, nieriä, muikku, siika, lahna ja silakka. Myös vähärasvaisemmat lajit, kuten ahven ja hauki saavat savustuksessa hienon maun, kunhan varmistaa, että kala ei pääse kuivumaan savustuksen aikana.
Kauanko haukea savustetaan?
Hauki savustetaan miedolla lämmöllä. Kilon kokoinen hauki savustuu kypsäksi noin tunnissa.
Miten savustetaan?
Savustuspöntön pohjalle ja sähkösavustimen purupellille sirotellaan ohut kerros kosteita savustuspuruja. Jos purua on liian vähän, savun maku jää miedoksi. Jos purua on liikaa, se saattaa syttyä palamaan. Leppäpuru on perinteisin puru kalan savustukseen.
Miten Hauki savustetaan?
Hauki kannattaa suolata ennen savustusta 10-prosenttisessa suolaliuoksessa noin tunnin verran. Suolauksen jälkeen hauki huuhtaistaan, kuivataan ja pinta sipaistaan kevyesti öljyllä. Hauki savustetaan miedolla lämmöllä. Kilon kokoinen hauki savustuu kypsäksi noin tunnissa.