Voiko Säynävää syödä?

Mikä: Säyne tarjoaa suuren riemun monelle pienelle kalamiehelle. Isoksi kasvava säyne antaa siiman päässä oivan vastuksen. Saalis kelpaa myös ruokapöytään. Säyneestä käytetään myös murrenimiä säynävä, säynäs ja säynäjä.

Mistä tunnistaa siika?

Näin tunnistat: Siian selkäpuoli on tumma, kyljet hopeanhohtoiset ja vatsapuoli vaalea. Pyrstössä on syvä lovi. Suomut ovat suuria, pää taas pieni ja suu hampaaton. Särkikaloista siian erottaa lohensukuisena kalana rasvaevästään.

Mitä Säyneestä voi tehdä?

– Suolaa ja pippuroi säyneen pinta ja pane täyte kalan vatsaan. – Laita voidellulle uunipellille hieman voita ja öljyä. – Paista uunissa kypsäksi, valele kalaa usein. – Kastikkeeksi laitetaan hieman viinietikkaa uunipannun voisulaan ja vielä silputtu salottisipuli joukkoon.

Onko toutain ruokakala?

Näin lautaselle: Toutain on oivallinen ruokala, perinteisesti suolakalana ja savustettuna. Alta kiloisista voi selkäpalat vaikka marinoida silakkareseptejä soveltaen tai tehdä puolisäilykettä kuumentamalla tuntikausia lasipurkeissa uunipellin päällä mausteiden kanssa. Kokeile myös kylmäsavustettuna!

Voiko Säynettä syödä?

Mikä: Säyne tarjoaa suuren riemun monelle pienelle kalamiehelle. Isoksi kasvava säyne antaa siiman päässä oivan vastuksen. Saalis kelpaa myös ruokapöytään. Säyneestä käytetään myös murrenimiä säynävä, säynäs ja säynäjä.

Voiko karppia syödä?

Karppi on intomielisten onkijoiden saaliskala. Karppia pyydetään myös isosilmäisillä, vahvalankaisilla verkoilla. Näin lautaselle: Rasvaisena kalana karppi on herkullista lämminsavustettuna, mutta parempi kylmäsavustettuna.

Voiko Toutainta syödä?

Näin lautaselle: Toutain on oivallinen ruokala, perinteisesti suolakalana ja savustettuna. Alta kiloisista voi selkäpalat vaikka marinoida silakkareseptejä soveltaen tai tehdä puolisäilykettä kuumentamalla tuntikausia lasipurkeissa uunipellin päällä mausteiden kanssa.

Mitä on norssi eli kuore ja mitä siitä valmistetaan?

Kuoreen kurjana kohtalona on, että nykyisin Suomessa sitä käytetään pääasiassa eläinten rehuna. Näin tunnistat: Kuore on pienikokoinen kala, jolla on jonkinlaisia yhtäläisyyksiä muikun kanssa, mutta vain pieniä. Kuoreen erottaa parhaiten hajusta – käsiin jää voimakas kurkun tuoksu.

Jätä kommentti